3 Şubat 2016 Çarşamba

Mantar Üretiminde (EM) Etkin Mikroorganizma Kullanımı

Mantarcılıkta EM

KOMPOST YAPIMINDA EMA PLUS KULLANIMI

Mantarlar bitkisel kaynaklı fermantasyona uğramış organik maddeler üzerinde gelişir. Mantarın yetişebilmesi için üzerinde geliştiği ortamdaki organik maddelerin kısmen ya da tümüyle parçalanmış ve mantar tarafından kolayca alınabilir formda olması gerekir. Komposta aşılanan EMA PLUS çok hızlı bir şekilde besin maddelerini mantarın alabileceği forma çevirir.Etkin mikroorganizmalar organik maddelerle temas ettiklerinde, vitaminler, organik asitler,kelatemineraller ve antioksidanlar gibi yararlı maddeler salgılarlar. Bu maddeler, mantarlar için oldukça faydalıdır. Su ve toprak içerisindeki mikroflorayı zenginleştirir, çeşitliliğini arttırır.Rakip mikroorganizmaları uzaklaştırıp mantar misellerinin gelişmesini
kolaylaştıracak bir besin ortamı oluşturur.
Kompostauygulanan EMA PLUS sırası ile;

1)Mantarın yetişebileceği homojen bir ortam yaratır
2)Mantar misellerinin rakip mikroorganizmalardan daha iyi gelişebileceği uygun bir ortam yaratır
3)Rakip mikroorganizmaların istediği besinler yerine, mantarın beslenmesi için gerekli besinleri oluşturur.
4)EMA PLUS içerisindeki yararlı bakteriler komposta uygulandığında fermantasyonu hızlandırır.

AZOT İHTİYACININ GİDERİLMESİNDE EMA PLUS KULLANIMI


Gübre ya da sap- saman tek başlarına yüksek verimli kompost yapımı için yeterli değillerdir. Bu materyallerin katkı maddeleri dediğimiz organik ve inorganik kaynaklı besinlerle zenginleştirilmeleri gerekir. Bu katkıların kompostlaştırmada ki işlevlerinden biri parçalanmayı hızlandırmak, diğeri gübre ya da sap-samanın düşük olan azot kapsamını mantar için gerekli düzeye çıkarmaktır. Bu katkılar, kompostlaştırmada aktif rol alan mikroorganizmanın beslenmesi için gerekli protein (azot) ve karbonhidratları sağlamaya yardımcı olur. Havada bulunan Gaz halindeki azot (N2), atmosferin %78'ini oluşturur. EMA PLUS içerisinde olan Azotobacter ve Rhizobium cinsi bakteriler havadaki azotu mantarın alabileceği besin formatına dönüştürmekte ve mantarın azot ihtiyacını karşılamaktadır.

HASTALIKLARA KARŞI EMA PLUS KULLANIMI

Kültür mantarcılığında görülen Fungal ( Mantari) ve Bakteriyel hastalıkların tümü verimin düşmesine ve büyük zararlara sebep olur. Kapalı ortamda yapılan üretim hastalıkların hızla yayılmasını ve maddi zararın artması ile sonuçlanır. Kompost hazırlama, misel ekme, büyüme dönemlerinde uygulanan EMA PLUS bu hastalıkları oluşturan mantar ve bakterilerin gelişmesini ve çoğalmasını engeller.

Bilindiği üzere EMA PLUS içerisinde 5 ana tür olmak üzere (fotosentez bakterisi, laktik asit bakterisi, mayalar, aktinomisetler, küfler)toplam 82 çeşit yararlı bakteri grubu bulunmaktadır.

1 mililitre EMA PLUS içerisinde yukarıda saydığımız bakteri çeşitlerinden 107 (100 milyon ) adet vardır. Bunların tamamı yararlı bakterilerdir.Yeryüzündeki mikroorganizmalar temelde üçe ayrılır: Bozguncu mikroorganizmalar, (Hastalıklara sebep olan mikroorganizmalar) Yapıcı mikroorganizmalar ( Yararlı mikroorganizmalar) ve Fırsatçı mikroorganizmalar (Ne yararlı ne de zararlı) mikroorganizmalar. EMA PLUS yapıcı mikroorganizmalar sınıfına girmektedir. Fırsatçı mikroorganizmalar , ortamda hangi bakteriler çoğunlukta ise onların safına geçmektedir.

Kültür mantarcılığı üretiminin tüm evrelerinde EMA PLUS kullanılması halinde hastalık yapan bakteriler , üretim yapılan alanda yararlı bakterilerden sayıca hep daha az olacaktır. Bu sayede gelişemeyecek, üreyemeyecek ve sonuç olarak yok olacaktır.

EMA PLUS ile yapılan üretim de hastalıklar ile mücadele de kullanılan ilaçların miktarı çok düşecektir. Bu da maliyetin düşmesine hem de yapılan üretimin doğal olmasını sağlayacaktır.
EMA PLUS kullanımı ile hastalıklara karşı yapılan aşırı ilaçlama ile mantarda oluşan kalıntıların önüne geçilebilecek, bu da pazarda ürünün daha kolay satılabilmesini sağlayacaktır.

EMA PLUS kullanımı ile birlikte, ilaç kullanımının azalması ve mantarın hastalıklara karşı direncinin yükselmesi sebebi ile raf ömrü de uzayacaktır.


Kültür Mantarı Yetiştiriciliğinde Etkin Mikroorganizma Kullanımının Faydaları

•Doğal ve hastalık içermeyen kompost

•Azot ihtiyacının doğal yolla sağlanması

•Hastalık yapan bakteri ve mantarların çoğalmasının engellenmesi

•İlaç tüketimin azalması

•Aşırı ilaç tüketimi ile oluşan verim düşüklüğü ve kalitesiz mantar üretiminin yerine verimi yüksek doğal mantar üretimi

•İlaç kalıntısının olmaması sebebi ile pazarda öncelik

•İlaç maliyetlerinin çok düşmesi

•EMA PLUS kullanımının maliyetinin düşük olması, daha fazla kazanç

•Raf ömrünün uzaması